Prihodnji

dogodki

Serija delavnic: Samoopazovanje kot osnova za samospoznavanje in samopomoč

Biotehniški center Naklo

 • 9. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 1. del
 • 16. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 2. del
 • 23. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 3. del

Težave se začnejo in končajo z mislijo

Serija treh delavnic

Tesnoba, strah, jeza, pomanjkanje, zmedenost, napeti odnosi, bolezen in podobni občutki, ter situacije so posledica naših misli.

Izogibanje, represija, premlevanje in borba so le nekatere izmed oblik običajnega poizkusa reševanja naših vsakdanjih težav, izzivov in konfliktov. A ne glede na obliko in način, se vendarle vrtimo v istem krogu vzročnosti. Rešujemo probleme, ki jih v resnici ne razumemo, in skozi proces reševanja ustvarjamo nove probleme, le v drugi obliki ali intenzivnosti.

Ta vsem dobro poznan krog vzročnosti se začne in konča z mislijo.

Vse dokler bomo ta miselni krog poizkušali reševati z novimi mislimi, bodo naša edina uteha zgraditi dovolj močno prepričanje, da smo na boljšem kot včeraj, najti dovolj močno zamotenost, ki nas bo odvrnila od težave, ali pa zadostna otopitev našega uma do mere brezčutnosti in brezbrižnosti.

Kje torej iskati rešitev? Kaj storiti z nenehno poplavo misli, čustev in občutkov? Kje se torej skriva tista prava notranja pomirjenost, igrivost, svoboda in sreča, če ne v našem umu?

Odgovore na ta vprašanja bomo skupaj iskali v seriji treh delavnic z naslovom “Samoopazovanje kot osnova za samospoznavanje in samopomoč”.

Gre za ponovitev pretekle uspešne serije delavnic z istim naslovom, vendar tokrat z rahlo spremenjeno in bolj prodorno vsebino, ki je rezultat dodatnih dveh let izkušenj vodje delavnice.

——-

Ali ste vedeli?

Obstajata dve vrsti uma – miselni in nemiselni. Medtem ko, je miselni um je sicer pomemben kljub temu, da je izjemno omejen in konflikten, je nemiselni um tisti, ki nam nudi neomejen vir inteligence in odpira vrata do svobode, miru in prave ljubezni.

 

Glavni cilji delavnic

Tekom treh delavnic, se bomo dotaknili problema nepoznavanja delovanja našega uma, vpliva naših misli na naše doživljanje sebe, drugih in sveta okoli nas ter istega vpliva na zdravje, odnose, komunikacijo in splošno kvaliteto našega življenja. Ob zavedanju te problematike, pa se bomo podali tudi v spoznavanje praktičnih rešitev in načinov aktivnega soočanja z vsakodnevnimi vplivi naših občutkov, misli in čustev. Delavnice bomo sklenili s tremi glavnimi temelji samospoznavanja in samopomoči.

Udeleženci boste na koncu serije delavnic opremljeni z naslednjim:

 • Podrobnejše zavedanje problematike delovanja in vpliva naših misli.
 • Zavedanje pomembnosti samospoznavanja in samopomoči.
 • Zavedanje pomembnosti in koristnosti tehnik samoopazovanja.
 • Praktične tehnike in vaje za razvoj opazovalnega uma (z namenom samopomoči).
 • Zavedanje in usmeritev v utrjevanje treh stebrov samospoznavanja in samopomoči.
 • Tehnike in znanje za samopomoč ob izkušanju težjih čustvenih stanj ali nemirnega uma.

 

Samoopazovanje kot osnovni temelj samopomoči

Medtem, ko so za uspešno samopomoč potrebni trije glavni temelji (samoopazovanje, kontemplacija in kolektivna modrost), se bomo skozi serijo delavnic v glavnem posvečali glavnemu stebru – samoopazovanju.

Samoopazovanje je namreč glavna aktivnost v procesu samospoznavanja in samopomoči in torej zahteva večjo pozornost. Na delavnicah bomo skozi praktične vaje spoznali proces samoopazovanja in glavne izzive, s katerimi se običajno soočimo v procesu samoopazovanja.

Po izkušnjah vodje delavnic, je že samo zavedanje pomena samoopazovanja in poznavanje osnovnih tehnik lahko v veliko pomoč pri soočanju z vsakodnevnimi težavami in globjem razumevanju naših občutij in reakcij. Obenem pa nam te tehnike zagotovijo potrebno osnovo in stabilnost za nadaljnje samostojno soočanje z življenjskimi izzivi.

Ena izmed lepših stvari, ki sem se jih naučil v zadnjem času, je to, da se odgovori na naša vprašanja, ki jih iščemo skozi naše življenje, skrivajo v nas samih. Ko smo soočeni s težko situacijo najraje kažemo s prstom in za naše trpljenje obtožujemo druge ljudi in zunanje faktorje. Kar pa sem pred kratkim spoznal, in kar skušam vse bolj živeti, je dejstvo, da ne obstaja nobena druga oseba ali situacija, ki me lahko spravi v slabo voljo, razen jaz sam.

Obstaja pomembna vrzel med stimulacijo in našo reakcijo. Zaradi našega običajnega delovanja, miselnih vzorcev in nezavednosti je ta vrzel skorajda neprepoznavna. Skozi tehnike samoopazovanja pa pridobimo zmožnost zavednega prepoznavanja stimulatorja in še bolj pomembno, izbrati naš odgovor (reakcijo).

Paulo Realpe

direktor poslovne strategije v Lil Horse, Inc

Vpliv misli in čustev na naše življenje

Duševno počutje in fizično zdravje

Soočeni z nenehnimi pritiski in pričakovanji, tako s strani družbe kot do samih sebe, se iz dneva v dan borimo z občutki tesnobe, jeze, strahov, dvomov in zmedenosti. Vse to pa pelje do stresa, pregorelosti, obupa ter težjih duševnih stanj. Kot bomo spoznali na delavnicah pa imajo ti občutki zelo velik vpliv tudi na naše telo. Ta vpliv seveda ni dolgoročno škodljiv, če ti občutki skozi telo stečejo po njim naravni poti. V kolikor pa te občutke zadržujemo, podoživljamo in potenciramo pa to seveda pusti dolgoročne posledice na naše telo in fizično zdravje.

Izjemnega pomena za naše duševno in fizično zdravje je torej, da znamo težkim občutkom pustiti naraven tok notranjega izražanja – kanaliziranje. Skozi proces samoopazovanja in samospoznavanja se naučimo prepoznati občutke tekom njihovega nastajanja ter kako se ne vmešavati v njihovo notranje izražanje – mogoče se to zdi nesmiselno, a vendar je to edini dolgoročno koristen način preprečevanja negativnih učinkov, ki jih imajo naši občutki na duševnost in telo. Obenem pa nam ta proces samoopazovanja pomaga postopoma izčistiti (nezavedno) napetost, ki smo jo v telesu nezavedno nabrali skozi vsa leta našega življenja.

Odnosi in komunikacija

Zgoraj omenjeni pritiski pa se preko naše notranje napetosti in zmedenosti nenehno kažejo tudi v naših odnosih in komunikaciji. Nezavedne navezanosti, pričakovanja, obsojanja in primerjanja, ki v večji meri preko prepričanj vodijo naše misli, besede in dejanja znatno vplivajo na kvaliteto naših odnosov. Žal je veliko teh misli, besed in dejanj škodljivih in neiskrenih.

Zato je izjemno lep občutek, ko smo lahko pred vsakomur in vsaki situaciji sproščeni in iskreni, ko nimamo ničesar skrivati ali braniti. Ta občutek pa ni le enostranski, marveč samodejno steče do druge osebe. Za to sproščenost, odprtost in iskrenost, pa je najprej pomembno dobro poznavanje delovanja lastnega uma in prepoznavanje lastnih prepričanj – navezanosti, pričakovanja, hotenja in identiteta.

Skozi serijo delavnic se boste spoznali s praktičnimi tehnikami in vajami, katere vam bodo vsakodnevno služile pri samospoznavanju in posledično odpravljanju ter preprečevanju duševnih in zdravstvenih stisk ter skrhanih odnosov. Obenem pa vam bodo odprla vrata do sproščenega, pomirjenega in smiselnega življenja.

——-

Ali ste vedeli?

Obstajata dve vrsti spomina – praktični in psihološki. Praktični spomin je izjemno pomemben za vsakodnevno življenje (gibanje, komunikacija, delo, …). Po drugi strani, pa je psihološki spomin popolnoma nepotreben in celo problematičen, saj nas drži v preteklosti ali poriva v prihodnost – torej proč od trenutnega.

Okvirni program delavnic:

1. del

 • Uvodni pregled problematike nastanka, delovanja in vpliva našega uma
 • Običajni pristopi k reševanju težav in njihove omejitve – problem represije, bega in drugih “instant” rešitev
 • Pomen, moč in vpliv vzročnosti
 • Pomembnost samoopazovanja za našo duševno, zdravstveno in socialno dobrobit
 • Pozitivni vpliv samoopazovanja na zdravje
 • Priprava na samoopazovanje – sprostitev in umirjanje miselnega uma, opuščanje kontrole in pričakovanj
 • Praktične vaje

2. del

 • Kratka obnova prvega srečanja in dodatna pojasnila
 • Problem poveličevanja intelekta in sočasnega izgubljanja inteligence
 • Pomembnost iskrenosti, čutenja in spontanosti
 • Samoopazovanje – 1. del – vabilo k mirnodušnosti in objektivnosti
 • Praktične vaje

3. del

 • Kratka obnova drugega srečanja in dodatna pojasnila
 • Problem iskanja odgovorov in rešitev skozi osnovno zmedenost uma
 • Problem prepričanj, avtoritet, identitet, navezanosti in pričakovanj
 • Samoopazovanje, 2. del – kanaliziranje občutkov, misli in čustev skozi pet korakov
 • Praktične vaje
 • Samopoizvedovanje – pomen in namen (kako do praktičnih vprašanj za “deidentifikacijo” telesa, uma in intelekta)
 • Kolektivna modrost – vloga, pomembnost in primeri

*Program in potek se glede na zanimanje skupine lahko tekom izvedbe nekoliko spremeni.

Datumi in ura:

 • 9. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 1. del
 • 16. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 2. del
 • 23. marec, 2022 – 17:00 do 20:00 – 3. del

Delavnico vodi Mitja Žibert

Prijava na delavnice

Za prijavo na delavnico V Iskanju in Spoznavanju Samega Sebe, se prosim prijavite preko spletne strani Biotehniškega centra Naklo na naslednji povezavi BC Naklo

Opazovanje mi pomaga pri soočanju s skoraj vsako življenjsko situacijo. Reševanje problemov je postalo lažje kot kdajkoli prej, saj sem sposoben jasno analizirati komponente, ki botrujejo nastaku problema. S sposobnostjo samoopazovanja lahko jasneje prepoznam in razumem razloge, ki tičijo za problemi, brez da takoj reagiram ali stvari vzamem osebno. Z reakcijskim časom, ki ga ob tem pridobim, lahko situacijo podrobneje preučim in najdem boljšo rešitev, namesto da stvar spremenim v še večji problem. Po tem, ko sem samoopazovanje postavil pred takojšnjo reakcijo, sem spoznal da je ključ za rešitev problema navadno točno pred nami. S tem, ko ne pustimo občutkom da nas prevzamejo, je ta ključ veliko lažje prepoznati.

Jaime Trujillo

vodja multimedijskega oddelka v SuperDataScience

Rezultati in mnenja

o preteklih dogodkih

Na Mitjev seminar sem prišla polna radovednosti o tem, kaj novega in svežega nam lahko ponudi na temo, ki je opazovana že skozi celoten obstoj človeštva.

Čemur sem bila priča je bilo več kot zgolj prijetno presenečenje. V strnjenem in strukturiranem predavanju, je Mitja predstavil čudovit pristop k transformaciji strahov v proaktivna dejanja. Smatram, da je njegov inovativni pristop smatram zelo primeren za modernega človeka. Zelo priporočam.

Majda Šavko,

Habilitirana predavateljica višje šole, raziskovalka in priznana predavateljica čustvene inteligence, Slovenija

Bil sem na vašem dogodku in z zanimanjem poslušal vaše predavanje in predloge.

Kot terapevt se dnevno soočam s strahovi. Vi ste mi dali malo drugačen pogled in gotovo bom kakšno vašo misel uporabil pri svojem delu. Hvala.

Janez Logar,

Družinski terapevt, Slovenija

Ker sem že bila seznanjena z Mitjevim načinom dela, sem preprosto morala priti na seminar o transformaciji strahov. Mitja me je prevzel z njegovim pristopom in navdušenjem ter mi ponudil nov način gledanja na moje strahove. Samozavestno nas je vodil skozi idejo, kako lahko naši strahovi postanejo naši vodiči. To mi je zares dalo misliti. Mitja je sprožil vpogled, da lahko spremenim svoje strahove v lasten osebni razvoj in s tem postanem boljša in bolj zrela oseba.

Natalija Majes,

Učiteljica ekonomije, Slovenija

Kljub temu, da sem mislila, da sem že veliko strahov odpravila v svojem življenju, metoda Alkimija strahu je za mene bila ena nova izkušnja in spoznanje, da skozi  življenje »naberemo« toliko nekakšnih strahov, da se jih niti ne zavedamo, vse dokler se ne začnemo na popolnoma drugačen način z njimi soočati…  Sedaj še bolj pogumno stopam k svojem zastavljenem cilju! Priporočam vsem, da poskusijo in prepričana sem, da bodo dobili drugačen pogled na svoje življenje in  bolj pogumno stopali po svoji poti. Hvala Mitja!

Zumra Čoralić,

NLP coach, Slovenija

Pretekli

dogodki

Delavnica: V iskanju in spoznavanju samega sebe

Vodja delavnice: Mitja Žibert

Cilj delavnice je, da udeleženci bolj zavédno stopijo v stik s samim seboj in prepoznajo svojo individualno pot do osebnega napredka, sreče in miru.

Zdi se, da življenje vse hitreje brzi mimo nas in občutki, da nimamo kontrole, ciljev ali smisla se vse pogosteje javljajo v našem vsakdanu. V želji po biti uspešni, sprejeti in ljubljeni ter obenem izpopolnjeni in srečni se večina ujame v past uma, ki nas žene v nenehno tekmo s časom, sredstvi, ljudmi, in celo življenjem samim. V to tekmo se lahko ujamemo tako močno, da nismo več sposobni prepoznati svojega notranjega vodstva ali izkusiti resničnega miru, sočutja in iskrene ljubezni. Neprepoznavanje notranjega vodstva pa se, predvsem v mladih, dandanes kaže tudi v izjavah kot so “se še iščem” in “želim rešiti x svetovni problem”. To “iskanje” pa je v večini primerov zgolj pokazatelj na pomanjkanje stika s samim seboj, nepoznavanje samega sebe in zmedenost.

Nevarnost razmišljanja o “samospoznavanju” je v tem, da kaj hitro zapademo v igro uma, ki v nas prebudi želje po in ideje o preroditvi samega sebe ter pompozni viziji za našo prihodnost. V resnici, pa nas ta način pelje le dlje po poti lastnega ujetništva, stisk in vse večje zmedenosti.

Po drugi strani, pa je prepoznavanje ujetosti v tekmo življenja v resnici lahko blagoslov, saj nam je dano zavedanje, da potrebujemo konkretno spremembo. In sicer, spremembo dojemanja lastnega obstoja ter potrebo, da se naučimo ta obstoj opazovati in izkušati na bolj čuječ in poslednično bolj spontan način. To pa nas neogibno pelje do prepoznavanja lastne poti in odgovornosti ter poguma, da ji celostno sledimo. Obenem pa začnemo izkušati polnost, lahkotnost in igrivost življenja, ki nam skozi našo spontanost nudi potrebne odgovore, rešitve in sredstva za izpolnjevanje naše vloge v odnosih, družbi in okolju.

Delavnica je namenjena vsem, ki:

 • Se iščete ali ste zmedeni glede svoje življenjske poti.
 • Veste kaj bi, pa ne najdete načina ali poguma.
 • Čutite, da živite prazno in neizpopolnjeno življenje.
 • Živite življenje polno stresa, anksioznosti ali razočaranj.

Na dvodnevni delavnici V iskanju in spoznavanju samega sebe se bomo v prvem delu podrobneje spoznali s konceptom samospoznavanja, ovirami na poti do samospoznavanja, konkretnimi primeri in praktičnimi usmeritvami ter vajami za bolj zavedne korake po tej poti.  V drugem delu, pa bomo izmenjali izkušnje in spoznanja, ki jih boste izkusili tekom tedna in poiskali odgovore ter dodatne usmeritve, ki vam bodo pomagali bolj konkretno in samostojno stopiti na pot samospoznavanja.

Predavanje: Pot do osebne svobode

Austria Trend Hotel, Ljubljana
Predavatelja: Mitja Žibert in Majda Šavko

Na predavanju Pot do osebne svobode teoretično raziščemo in praktično preizkusimo kako priti v stik z našo pravo bítjo, katera je temelj za grajenje osebne svobode ter materialnega in duhovnega obilja.

Predavanje Pot do osebne svobode nas vodi čez štiri ključne korake:

 1. Zavedanje:
  »Samo obstani v središču; opazujoč. Zatem pozabi, da si tam.« – Lao Tzu
 2. Sprejemanje:
  »Čemur se upiramo, vztraja.« – Carl G. Jung
 3. Uskladitev:
  »Jaz sem, ki sem.« – Druga Mojzesova knjiga, 3:14
 4. Realizacija:
  »Znanje je samo potencialna moč.« – Napoleon Hill

Vsak od štirih korakov bo najprej podrobno predstavljen, potem pa jih skupaj še praktično preizkusimo. Tako lahko razumevanje posameznega koraka, utrdimo tudi skozi preproste vaje.

To nam omogoča, da po sami delavnici vse pridobljeno znanje lažje implementiramo v svoj vsakdan in s poglobljenim zavedanjem stopamo po poti do osebne svobode.

Predavanje: Alkimija strahov

Austria Trend Hotel, Ljubljana
Predavatelj: Mitja Žibert

Sedem korakov Alkimije strahov nam omogoča, da s pomočjo aktivnega samozavedanja, svoje strahove (tako površinske, kot tiste globje) izkoristimo sebi v prid in iz njih črpamo nova in koristna spoznanja.

Ta spoznanja lahko nato izkoristimo, da nas pripeljejo do pozitivnih rezultatov in nam omogočijo pomembne življenjske premike.

Proces transformacije strahov je predvsem primeren za tiste strahove, ki kakorkoli ovirajo naše korake na področju osebnega razvoja ali razvoja naše kariere. To so lahko na primer strah pred javnim nastopanjem, strah sprejemanja težjih odločitev, strah soočitve z določeno osebo, strah pred kritiko in tako naprej. Vsi ti strahovi, pa globoko v sebi nosijo še druge strahove.

Pomemben del procesa Alikimije strahov je prepoznavanje in transformacija tudi teh globjih in večinoma močnejših strahov.

Na seminarju Alkimija strahov je podrobno razloženih vseh sedmih korakov procesa transformacije strahov. Način njihove uporabe pa spozna tudi skozi konkretni primer.

Čez celoten potek seminarja, imajo udeleženci priložnost vzporedno delati na transformaciji lastnih strahov.